5 orang anak, tapi tak seorang pun yang suka makan udang!
Jadinya, resepi ni untuk mama & papa. We truly enjoy this dish and hopefully they will one day enjoy this too.
Udang
Garam & serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Bawang besar, bawang putih dan halia - dikisar
Cili boh - 3 sudu besar
1 sudu besar serbuk kari
3 - 4 tangkai daun kari
Sos cili - 3 sudu besar
Kicap - 2 sudu besar
Sedikit gula & air
Gaul udang dengan garam dan kunyit dan goreng dalam minyak dalam. Ketepikan.
Gunakan sedikit minyak yg digunakan untuk menggoreng udang tadi untuk menumis bahan yg dikisar. Masukkan juga cili boh dan biar atas api sehingga cili agak garing.
Masukkan serbuk kari dan daun kari, diikuti dengan sos cili & kicap. Tambah air jika mahukan lebih kuah dan sesuaikan rasa dengan menambah sedikit gula.
Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan hidang.
Comments
Post a Comment